MERSİN BAROSU:''SIRA BAROLARA MI GELDİ..!''

Baroların muhalif ve dik duruşuna karşı hükümet harekete geçti. Avukatlık mesleğine kabul sınavı ve baro puluna son verilmesine yönelik iki düzenleme için harekete geçen hükümete baroların tepkisi büyüyor.

18.06.2014 14:08:43 0
MERSİN BAROSU:

Baroların muhalif ve dik duruşuna karşı hükümet harekete geçti. Avukatlık mesleğine kabul sınavı ve baro puluna son verilmesine yönelik iki düzenleme için harekete geçen hükümete baroların tepkisi büyüyor.

 Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, gündeme gelen düzenlemeler ile ilgili Mersin Adliye Sarayı içerisindeki Avukatlar Odası’nda yazılı bir basın açıklaması yaptı. Çok sayıda avukatın da katıldığı açıklamasında kamuoyuna savunmaya sahip çıkma çağrısı yapan Antmen, “Dün itibari ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ve alt komisyona havale edilen; ‘İş Kanunu ile Bazı KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na eklenen madde ile Avukatlık Kanunu’nun Türkiye Barolar Birliği’nin yönetmelik çıkarma yetkisini düzenleyen 182. maddesi değiştirilmek istenmiş ve maddeye; ‘Ancak, yönetmelikle veya düzenleyici bir işlemle avukatlık stajına kabulde, staj döneminde ve avukatlık mesleğine kabulde sınav veya benzeri bir rejim düzenlenemez’ fıkrası eklenmesi tartışmaya açılmıştır.

 “OLDU BİTTİYE GETİRİLİYOR”

 Soma faciasının sonrasında söz konusu elim olay nedeni ile  İş ve Sosyal Güvenlik Yasalarımız özelinde yapılması düşünülen değişiklik tasarısının içerisine konu ile en ufak bir ilgisi olmayan ve Avukatlık Yasasında temelli değişiklik yapan bir maddenin eklenmeye çalışılmasını esef ile karşılıyoruz. Avukatlık Yasa taslağı üzerinde çalışma ve tartışmaların yapıldığı bir dönemde Avukatlık Yasası bakımından yapılan çalışmaların sonuçlanması beklenmeden, bir oldu bitti ile, alelacele yapılmaya çalışılan bu değişikliklerin ‘torba yasa’ ile dayatılmaya çalışılması kabul edilemez bir yaklaşımdır.

Türkiye Barolar Birliği tarafından Avukatlık Yasasının 182. Maddesinde hükmüne göre Staj Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak avukatlığa kabul koşulları yeniden düzenlemiş; bu düzenlemenin yasanın 182. Maddesi gereğince onaylanmış sayılarak yürürlüğe girmesi gerekirken, önce bu yönetmelik Resmi Gazete de yayınlanmamış, ardından açılan davada verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerine ancak dün itibari ile Yönetmelik Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Yargı sürecinin devam ettiği ve yürütmenin durdurulması kararı verilen derdest bir dosyada; Avukatlık Yasasının 182. Maddesinde değişiklik yapılmaya çalışılması anti demokratik ve baskıcı bir yaklaşımdır.

 

“İŞİNE GELMEYENE KARŞI TORBA YASA”

 Avukatın bağımsız savunmayı temsil etmesi; meslek örgütlerinin de bağımsız olmasına bağlıdır. Avukatlık mesleğine kabul sınavının Bakanlık ya da Bakanlıkça uygun görülecek bir üst kurum tarafından yapılmasının tasarlanması Türkiye Barolar Birliğinin işlevsiz hale getirilmesi anlamına gelir. Keza, daha da ötesi savunma örgütünün bağımsızlığının yok edilmeye çalışılmasıdır.

Siyasi iktidarın, işine gelmeyen her hususta torba kanunlara eklediği maddelerle hukuk devletine müdahalesi artık Barolar Birliği, barolar ve avukatlara kadar uzanmıştır. Yapılmak istenen bu değişiklikler Avukatlık mesleğinden ziyade savunma hakkının ketmedilmesine ve Barolar ile Barolar Birliği’nin evrensel hukuk ilkelerinin savunuculuğunu yapmasının önlenmesine matuftur” diye konuştu.

 “YARGIYA SON DARBE”

 Baroların bu süreçteki haklı taleplerine kulak tıkanmasının, ülkemizde yargının yürütmenin güdümüne girmesinin önündeki son engel olarak görülen baroların da etkisiz hale getirilerek avukatların bakanlık memuru olmasını sağlayacağını belirten Alpay Antmen, avukatlık mesleğinin yüzyıllardan bu yana muhafaza ettiği karakteristik özelliğinin zedelenmesinin yargıya vurulmuş son darbe olacağını söyledi.

Diğer yandan; aynı torba kanun değişiklikleri içinde yapılmak istenen ikinci bir düzenleme ile; Sosyal Güvenlik Kurumunun vekalet pulundan muaf olacağına dair bir düzenleme getirilmek istendiğini işaret eden Başkan Antmen, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Baro pulu dava vekâletnamelerine yapıştırılır. Eksikliği halinde Avukatlık Kanunun değişik 27. maddesi uyarınca bu vekâletnameler işleme dayanak kabul edilmez. Baro pulu uygulaması avukatların kendileri tarafından hayata geçirilen bir uygulama olup; baro pulları başta avukatların ve stajyer avukatların sağlık güvencesi açısından olmazsa olmaz bir uygulama olup, keza baroların varlıklarını idame ettirmesi ve avukatlarının ihtiyaçlarını karşılaması noktasında hayati öneme sahiptir. Bu düzenleme ile baroların gelirlerine yürütme organı tarafından müdahale edilmesinin yolunun açılması istenmektedir.

 “ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİLİYOR”

 Türkiye Barolar Birliği, 79 Baro ve 84 bin avukatı ilgilendiren doğrudan doğruya sağlık için harcanan bu 6 TL değerindeki baro puluna göz dikilmesi ve Barolar Birliği ile Barolara aba altından sopa gösterilerek muhalif dik duruşuna son verilmeye çalışılması kabul edilebilir bir yaklaşım olmayıp, 4 bin yıl eskiye uzanan avukatlık mesleğine ve avukatlara reva görülmeye çalışılan bu tutum doğrudan doğruya savunma hakkına, adil yargılanma hakkına, hukukun üstünlüğü ilkesine ve genelde demokrasiye vurulmak istenen darbenin ilk vuruşudur. Takdir edersiniz ki 84 bin avukat ,79 baro ve Türkiye Barolar Birliği bu duruma seyirci kalmayacaktır. Halkımız unutmamalıdır ki; savunma hakkı, adil yargılanma hakkı, hukukun üstünlüğü, herkesin adalet önünde eşit olması Avukatlara değil halkımıza ait haklardır. Bağımsız savunma ve bağımsız Barolar olmadığı takdirde bu hakların varlığından ve kullanımından da söz edilemeyeceği açıktır.

Bu bağlamda: Her iki düzenlemenin de avukatlık mesleğinin ve baroların geleceği bakımından hayati öneme haiz olması nedeni ile söz konusu değişikliklerin yasalaşmamasını; Siyasi iktidarın evrensel hukuk kurallarına uygun davranması gerektiğini saygıdeğer kamuoyunun takdirine arz ediyoruz”.

 YEMİN VE KUPA TÖRENİ

 Açıklamanın ardından avukat Anıl Çağla Kılınç’ın yemin töreninin gerçekleştirildiği etkinlikte, Kılınç’a cübbesini avukat Levent Hasan Durak giydirirken, ruhsatını Baro Başkanı Alpay Antmen verdi.

Başkan Antmen ayrıca; Mersin Barosu Voleybol Turnuvası’nda Erkekler Kategorisinde dereceye giren takımlara da kupalarını verdi. Kupa töreninde birinci olan Royal Flush Takımının kaptanı Burak Can Erden, ikinci olan Şampi.. Takımının kaptanı Ali Serdar Ural ve Volimpic Limon Takımının kaptanı Yusuf Çetinkaya kupayı kaldıran isimler oldu.

 

 

 ‘’HABERİN OLDUĞU HER YERDE’’

 ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN  


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,80%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,12
  • EURO

    34,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2396,48% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00